Crypto en vastgoed: hoe digitale valuta je koopkracht beïnvloedt

Beleggen in crypto wordt steeds populairder in Nederland, en ook professionele investeerders voegen steeds vaker munten zoals Bitcoin, Ethereum en Tether aan hun portfolio toe. Volgens een recente analyse van BNR willen Nederlanders steeds vaker crypto gebruiken om nieuwe huizen te kopen en vastgoed investeringen te financieren. Dit is echter makkelijker gezegd dan gedaan: cryptovaluta is namelijk geen valide betaalmiddel volgens de Nederlandse staat. In dit artikel bespreken we hoe je in Nederland toch een huis kunt kopen met crypto, en waar je rekening mee moet houden.

Steeds meer vraag naar crypto vastgoed in Nederland

Er wonen momenteel ongeveer 2,5 miljoen crypto bezitters in Nederland, een verdubbeling ten opzichte van 2022. Alhoewel crypto bedoeld is als gedecentraliseerd betaalmiddel, worden digitale munten door Nederlanders vooral gebruikt als beleggingsmiddel.

De meeste crypto investeerders bezitten bescheiden aantallen: maar 8% van alle Nederlandse crypto eigenaren beschikken over een wallet met een waarde van minimaal €10.000. 

Uit recente onderzoeken blijkt echter dat deze groep serieuze crypto beleggers steeds vaker hun digitale valuta wil gebruiken voor het aanschaffen van vastgoed. Dit levert in de praktijk echter vaak problemen op: het is namelijk lastig om goede makelaars of hypotheekverstrekkers te vinden die crypto accepteren.

Potentiële huizenkopers zijn dus geforceerd hun crypto van de hand te doen via crypto exchanges. Aangezien de transactiekosten bij verschillende platformen sterk kunnen verschillen, is het voor deze investeerders cruciaal om de meest voordelige exchange te kiezen. 

Hoe koop je in Nederland een woning met crypto?

In Nederland een huis kopen met crypto is dus niet zo makkelijk als in landen zoals Dubai, de VS of Spanje, maar het is zeker niet onmogelijk. 

Volgens hoogwaardige makelaars en crypto experts is het vooral belangrijk om een notaris te vinden die veel kennis in huis heeft over crypto binnen de Nederlandse wet.

Crypto valt onder de WWFT, de wet tegen witwassen. Dit betekent dat grote crypto transacties strenger gecontroleerd worden, en dat makelaars de oorsprong van jouw financiën moeten verifiëren.

Aangezien crypto anoniem is, is het voor financiële diensten lastig om op eigen houtje te controleren of jij je munten eerlijk vergaard hebt. Daarom is het belangrijk om zelf een overzicht van aankopen te creëren, bijvoorbeeld door een geschiedenis van je aankopen op crypto exchanges te delen met de notaris en makelaar. 

In Nederland wordt crypto niet gezien als valide betaalmiddel. Dit betekent dat een notaris ook geen crypto betalingen aan mag nemen. Het is echter wel mogelijk om cryptovaluta direct naar de verkoper over te maken, en in dit geval kan je dus omzetten naar fiat valuta vermijden.

Crypto fans die een verkoper kunnen vinden die digitale valuta accepteert en een geschikte notaris kennen, kunnen in principe hun woning volledig financieren met crypto zonder tussenkomst van banken. In 2021 werd er al een Penthouse in Veghel verkocht voor zo’n €1 miljoen aan Bitcoin. 

Volatiliteit en andere risico’s

Volatiliteit is de vriend én de vijand van succesvolle crypto beleggers. Deze volatiliteit zorgt er voor dat met crypto enorme winstmarges kunnen worden behaald. Dit betekent echter ook dat je totale crypto spaarrekening binnen een mum van tijd vrijwel niks waard kan worden.

Crypto is een gedecentraliseerd systeem, dit houdt ook in dat je zelf verantwoordelijk bent voor het veiligstellen van jouw munten. Als jij van plan bent grootschalig in crypto te beleggen, kan het verstandig zijn om je investering te spreiden over verschillende digitale wallets.

Hiermee voorkom je verliezen wanneer een specifieke dienstverlener slachtoffer wordt van een cyberaanval, of wanneer iemand toegang krijgt tot je account.

Vastgoed aankopen en de MiCAR wet

Volgens een recente analyse van BNR moet de nieuwe MiCAR wetgeving duidelijkheid scheppen voor potentiële huizenkopers en bedrijven binnen de vastgoedwereld. De wet maakt het hopelijk in de toekomst makkelijker om een woning te bemachtigen met crypto.

De MiCAR stelt bijvoorbeeld strengere eisen op voor stablecoins zoals USDT. Deze strenge wetgeving kan zorgen voor meer vertrouwen in de munt, en zo zou USDT zomaar nog eens de standaard kunnen worden voor crypto betalingen binnen de vastgoedmarkt. 

Helaas is crypto onder de MiCAR nog steeds geen valide betaalmiddel. De wet kan echter wel het vertrouwen dat hypotheekverstrekkers hebben in crypto beleggingen vergroten, waardoor een hypotheek bemachtigen in de toekomst mogelijk makkelijker wordt.

Niet makkelijk maar wel mogelijk

Een huis kopen met crypto is in Nederland niet makkelijk. Er zijn niet veel makelaars, notarissen of hypotheekverleners met veel kennis in huis over crypto binnen de vastgoedsector. Alhoewel het vinden van de juiste partners een opgave kan zijn, zijn er echter geen expliciete wetten die je hierin beperken. Sterker nog, door de nieuwe MiCAR wet lijkt het steeds makkelijker te worden om met crypto in vastgoed te investeren. 

Geef een reactie