Belangrijke fouten om te voorkomen als beginnende ondernemer

Een bedrijf beginnen is een hele uitdaging die vooral veel leuke dingen met zich meebrengt. Wanneer je voor het eerst begint als ondernemer weet je misschien lang niet wat je allemaal te wachten staat, maar dat maakt het alleen maar spannender. Er zal van alles op je pad komen en niemand doet alles in een keer goed. Wat je echter wel kan helpen is je goed voorbereiden, zodat je een aantal fouten die veel andere starters al voor jou hebben gemaakt niet ook begaat. Hieronder gaan we kijken naar een aantal van de meest voorkomende.

Er is van alles waar je aan moet denken als je met een eigen bedrijf gaat beginnen. Allereerst zul je een ondernemingsplan gaan opzetten maar ook nadat je al begonnen bent zijn er veel dingen die volledig nieuw zullen zijn. Dit is helemaal niet erg, maar het is wel zo verstandig om goed beslagen ten ijs te komen en je waar mogelijk te laten adviseren. Als je dit niet doet kun je namelijk net zo goed je geld bij een online casino als Voltslot inzetten op je favoriete kansspelen. In dit geval kun je bewust gokken, maar dat wil je niet doen als het aankomt op je eigen bedrijf. Voorkom daarom dat je in dezelfde val loopt als veel andere ambitieuze ondernemers. Zie hieronder een aantal fouten die je zeker niet moet maken.

Niet inschrijven bij de Kamer van Koophandel (KvK)

Een van de dingen waar je als eerste aan zult moeten denken als je een onderneming gaat beginnen is je inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK). De overheid wil graag weten wie er allemaal een eigen zaak beginnen en daarom is dit handelsregister in het leven geroepen. Wanneer je geen KvK inschrijving hebt wordt je door de overheid dus niet als een bedrijf gezien en krijg je ook geen BTW nummer. Eigenlijk kun je dus helemaal niets zonder KvK inschrijven.

Er zijn weliswaar kosten verbonden aan een inschrijving bij het handelsregister, maar je krijgt hier ook een aantal dingen voor terug. Zo wordt er veel handige informatie geboden aan ondernemers die hen in het begin op weg zal kunnen helpen. Alle bedrijfsgegeven staan hierin vermeld en ook moet je meteen een naam en een rechtsvorm kiezen, waarover later meer.

Vergeten van de BTW-aangifte

Het zal voor de meeste ondernemers zeker niet hun favoriete onderdeel van voor jezelf beginnen zijn, maar je moet ook de administratie op orde hebben. Als je geen BTW-aangifte doet bijvoorbeeld, kan dit voor flink wat problemen zorgen. Op een of andere manier zijn er veel ondernemers die denken dat dit niet nodig is of wel kan wachten, maar dat is absoluut niet waar.

Zelfs als je een bedrijf hebt dat nog geen omzet heeft, moet je BTW-aangifte doen. Dit is voor de belastingdienst namelijk de enige manier om ook te weten hoeveel je inkomen is, zelfs als dit er nog helemaal niet is. Doe je na ieder kwartaal geen BTW-aangifte, dan krijg je naheffingsaanslag waarbij de inkomsten geschat worden, terwijl je ook een boete mag verwachten.

Geen geld opzij zetten voor belastingen en calamiteiten

Naast de BTW-aangifte zul je aan het einde van het jaar ook een aangifte voor de inkomstenbelasting moeten doen. In tegenstelling tot wanneer je in loondienst werkt wordt dit geld niet automatisch ingehouden van je salaris, maar ontvang je in een later stadium een belastingheffing als bekend is wat je moet betalen. Dit geld heb je dus al binnen maar hoeft niet direct naar de Belastingdienst, waardoor het enorm belangrijk is om het opzij te zetten, zodat je later niet in de problemen komt.

Het is dan ook verstandig om van tevoren alvast een berekening te maken van wat je ongeveer aan inkomstenbelasting zult moeten betalen. Door maandelijks een groot gedeelte van je inkomsten opzij te zetten heb je dit geld alvast gereserveerd. Daarnaast kun je eventueel nog wat overhouden voor calamiteiten en andere onverwachte uitgaven, waar bijna iedere onderneming vroeg of laat wel mee te maken zal krijgen.

De verkeerde rechtsvorm kiezen

In Nederland staat het grootste aantal bedrijven geregistreerd bij de Kamer van Koophandel als een eenmanszaak of VOF (vennootschap onder firma). Wat de juiste rechtsvorm voor een onderneming is kan echter flink verschillen. Het hangt er namelijk vanaf hoe je bedrijf precies is ingericht en of je werknemers in dienst hebt bijvoorbeeld. Een overeenkomst tussen de eenmanszaak en VOF is dat er tussen het vermogen van de persoon die eigenaar is en dat van het bedrijf geen juridische scheiding is.

Bij een BV (besloten vennootschap), een andere veel gekozen rechtsvorm, is wel weer sprake van een afgescheiden vermogen omdat dit als een aparte juridische entiteit wordt gezien. Daardoor zullen je eigen bezittingen minder snel gevaar lopen, mocht je bedrijf failliet gaan. Wanneer je relatief kleine winsten maakt is een VOF of eenmanszaak fiscaal gezien vaak weer gunstiger. Hoe dan ook is het belangrijk om goed uit te zoeken welke rechtsvorm voor jouw onderneming het beste is.

Geef een reactie