Wie in de jaren 90 van de vorige eeuw een kantoor binnenstapte trof daar al meerdere personal computers aan. Op de meeste bureaus stond een pc. Bij grotere bedrijven ging het dan meestal om een terminal, die via kabels was verbonden met een server waar de software op draaide. Dit beeld veranderde tientallen jaren niet of nauwelijks. Pas rond 2010 deed de laptop meer zijn intrede. Thuiswerken gebeurde wel, maar nog niet op grote schaal. Meestal kon je, als je thuis wilde werken, een laptop van de zaak meenemen, die werd dan op jouw naam geregistreerd zodat het bedrijf wist waar laptop 8 op dat moment was. Maar op kantoor vormden computers het beeld. Richting 2020 was de laptop van de zaak al behoorlijk ingeburgerd.
Corona versnelde het proces
Toen corona de wereld in zijn greep kreeg in 2020 werd thuiswerken ineens de norm. Dat betekende ook dat er moest worden geïnvesteerd in een bedrijfsnetwerk en laptops. Veel bedrijven besloten om over te stappen naar werken in de cloud. Dat scheelde investeringen in servers, een serverruimte en een wirwar aan kabels en tie rips waar alleen de systeembeheerder wijs uit kon worden. Cloudservices en datacenters schoten als paddenstoelen uit de grond en zorgden op hun beurt weer voor controverse, want deze blokkendozen waren ten eerste geen aanwinst voor de skyline van een stad en ten tweede zorgen ze voor heel wat CO2 uitstoot. Maar toch is deze ontwikkeling niet tegen te houden. Hoewel bedrijven er geen voorstander van zijn dat het personeel helemaal niet meer op kantoor verschijnt. Bij de meeste bedrijven geldt dan ook een hybride werkschema. Een medewerker werkt deels thuis en deels op kantoor. De dagen op kantoor worden gebruikt voor overleg, brainstormen en niet te vergeten sociaal contact met collega’s. Tijdens corona klaagden veel werknemers over eenzaamheid en het verliezen van de binding met het bedrijf.
Overal kunnen werken heeft voordelen
Maar toch staat er op de bureaus op kantoor bijna nooit meer een desktop computer. Want als er al op kantoor wordt gewerkt, dan gebeurt dat ook met een laptop. Die wordt gekoppeld aan het bedrijfsnetwerk en er kan gewerkt worden. Dit heeft ook te maken met de keuze voor flexwerkplekken. Hiermee besparen ondernemingen op de kosten voor het huren van kantoorruimte. Als je op kantoor komt heb je geen eigen bureau maar zoek je een plekje waar je die dag kunt werken. Van kabels is steeds minder sprake, omdat apparaten zoals een printer die verderop in de gang staat draadloos kunnen worden aangestuurd. Als er nog sprake is van het gebruik van kabels van https://www.kabelbinders.nl/ dan gaat het vaak om computers die om bepaalde redenen buiten het netwerk worden gehouden. Het kan bijvoorbeeld gaan om apparaten waar zeer vertrouwelijke informatie op staat die met slechts een kleine groep personeelsleden wordt gedeeld. Maar ook dan wordt in veel gevallen toch het netwerk gebruikt voor het maken van veilige back-ups.