De drinkwaterbedrijven waarschuwen steeds vaker voor een watertekort in Nederland. Maakten we ons vroeger nog geen zorgen over een tekort in ons waterrijke land, in de 21e eeuw is dat echt wel een ander verhaal. Het kost steeds meer moeite en dus steeds meer geld om het water goed te zuiveren. Drinkwater is in Nederland van zeer hoge kwaliteit en dat willen we ook graag zo houden. Bij de minste geringste aanleiding wordt er gewaarschuwd om het drinkwater tijdelijk niet voor consumptie te gebruiken. Er wordt gewaarschuwd voor tekorten aan water als er geen maatregelen worden genomen.
Watergebruik in de industrie
Bepaalde soorten industrie gebruiken ettelijke kubieke meters water per jaar. Hun inname is soms zo groot dat waterbedrijven er serieus rekening mee moeten houden dat een dergelijk bedrijf in hun verzorgingsgebied zit. Er wordt steeds meer gezocht naar mogelijkheden om voor bepaalde toepassingen geen drinkwater meer te gebruiken. In de privé sfeer kun je bijvoorbeeld denken aan het gebruiken van regenwater voor het doorspoelen van het toilet. In de industrie zijn er vergelijkbare toepassingen mogelijk. Maar daar zijn wel aanpassingen voor nodig met een speciale leiding en kogelkraan om ervoor te zorgen dat drinkwater en ongezuiverd water niet met elkaar vermengd worden. Er zijn landen waar dit al jaren wordt toegepast. Zo is er in IJsland water uit ondergrondse bronnen die heel veel zwavel bevat. Niet geschikt om te drinken, maar geen probleem om te douchen en het toilet door te spoelen. Veel huishoudens en ook hotels hebben dan ook twee waterleidingsystemen in IJsland.
Afspraken over watergebruik
De waterleidingbedrijven waarschuwen dat er binnen afzienbare tijd afspraken gemaakt moeten worden over het watergebruik in Nederland. In eerste instantie met ‘grootverbruikers’ die complete irrigatiesystemen met leidingen en draadfittingen hebben aangelegd, zoals in de tuinbouw. Maar ook voor publieke zwembaden geldt dat er heel wat water doorheen gaat. Voordat er beperkingen aan particulieren worden opgelegd moet er nog wel het nodige gebeuren. In landen in Zuid-Europa is dit al aan de orde. Daar mogen particulieren in de zomer als het lang achter elkaar niet regent geen privé zwembadjes meer vullen en mag de tuin niet meer worden gesproeid.
Wat kun je zelf doen als ondernemer?
Wat je zelf kunt doen om het watergebruik te beperken binnen je bedrijf hangt natuurlijk sterk af van het soort bedrijf. Als je voor productiedoeleinden veel water gebruikt, dan is dat niet altijd aan te passen. Soms kunnen bepaalde processen wel kritisch worden bekeken om te zien of besparing van water mogelijk is. Ook gedragsverandering kan een belangrijke bijdrage leveren. Zo worden in zwembaden maatregelen genomen om lang douchen te voorkomen. Normaal gesproken is 5 minuten douchen na het zwemmen echt meer dan voldoende. Ook waterbesparende douchekoppen kunnen een groot verschil maken in het watergebruik, zeker als het gaat om een groot aantal bezoekers per dag.